Hukuk ve Adalet Politikaları Programı

Hukuk ve Adalet Politikaları Programı, Türk hukuk sistemini bütün kademeleri ve bileşenleri ile birlikte ele alır. Program hukuk sistemine insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi, adalet, hakkaniyet, işlevsellik ve etkililik merkezli olarak yaklaşır ve çalışmalarını bu kavramlar çerçevesinde yürütür.

Program, Türk hukuk sisteminin meselelerini akademik ve uygulama bakış açılarıyla derinlemesine araştırarak kanun yapıcılara, idarecilere, yargı mensuplarına ve uygulamacılara kaynak olabilecek bilgiyi üretmeyi amaçlar. Türk hukuk sisteminin gelişmesi, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, demokrasinin güçlenmesi, hukuk sisteminin ve hukuk kurallarının adil, işlevsel, erişilebilir ve ekonomik olmasının sağlanması, yargının ve yargı mensuplarının sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla araştırmalar yapmak ve politika önerilerinde bulunmak Program’ın temel hedefidir.

Çalışmalarında karşılaştırmalı hukuk, hukukun ekonomik analizi, işlevsellik ve etkililik analizi yöntemlerinden yararlanan Program, saha çalışmaları, yayınlar, çalıştay, panel ve konferanslarla Türkiye’nin birikimine katkı sunmayı hedefler.