Ekonomi Programı

Ekonomi Programı, Türkiye ekonomisinin yapısal dinamiklerini ve bu dinamikleri şekillendiren unsurları kapsamlı bir şekilde analiz etmeyi hedefler. Türkiye’nin ekonomik büyüme ve kalkınma sürecine yön veren temel faktörleri ve bu süreçte karşılaşılan zorlukları derinlemesine incelemeyi amaçlayan program çalışmalarının odak noktasında, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma stratejileri yer almaktadır. Bu amaçla para ve maliye politikalarının etkinliği, işgücü piyasasının yapısal dönüşümü, gelir dağılımında görülen eşitsizliklerin giderilmesi, iklim değişikliğinin ekonomik ve sosyal etkileri ile dijital ekonominin gelişim süreçleri öncelikli çalışma alanlarını oluşturur.

Programın temel amacı, iklim değişikliği ve ekonomik dalgalanmaların etkilerine karşı ekonominin direncini artırmak, bireylerin ekonomik haklarını koruma altına almak ve dijital ekonominin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek üzere eleştirel ve stratejik bir bakış açısı geliştirmektir. Bu kapsamda, politika yapıcılar, akademisyenler ve ilgili paydaşlar için yenilikçi perspektifler sunarak daha etkili ve sürdürülebilir ekonomi politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmayı hedefler.

Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliğini destekleyecek ekonomik kalkınma ve sosyal refahın artırılması hedefi doğrultusunda stratejik araştırmalar yürütecek program, bu amacı desteklemek üzere bağımsız, toplumsal ve bilimsel temellere dayalı düşünce üretimini esas alır. Program, politika önerilerini ortaya koymak amacıyla geniş çaplı saha çalışmaları, bilimsel yayınlar, çalıştaylar, paneller ve konferanslar organize eder. Bu bağlamda, ekonomik büyüme, kaynak tahsisi, gelir dağılımı ve çevresel sürdürülebilirlik gibi iktisadi faktörleri dikkate alarak, somut ve uygulanabilir çözümler sunmayı amaçlar.

Apple’ın Yaratıcı Yıkımı Bizde Çalışır mı?

Yaratıcı yıkım süreci, eski yapıları ortadan kaldırırken yeni yapılar inşa eder ve bu süreç, ekonomik gelişmenin sürekli yenilik gerektiren doğasına oldukça uygundur. Nasılına bir göz atalım.